Руското влияние в спора между България и Северна Македония не е

...
Руското влияние в спора между България и Северна Македония не е
Коментари Харесай

Пендаровски: Руското влияние не е доминиращо в спора между България и Северна Македония

Руското въздействие в разногласието сред България и Северна Македония  не е доминаращо , съобщи президентът на РСМ Стево Пендаровски в изявление.

Запитан до каква степен Русия е забъркана в несъгласията с България, Пендаровски сподели, че  дори и да има съветско въздействие, то не е толкоз преобладаващо  в метода на българските държавни управления по отношение на Северна Македония.

„ Впечатлението ми е, че на фона на този спо р става дума за съществени исторически натрупвания  от българска страна. Тяхната изразителност през последните 2-3 години не се разграничава от реториката,  когато бяхме част от Югославия преди 30 и 50 години.  Не имам вяра, че даже и да има съветско въздействие, то е преобладаващо в този политически и исторически роман, който българските държавни управления поредно ползват по отношение на нас “, съобщи той.

Запитан дали разширението на Европейски Съюз ще се форсира заради геополитическия подтекст на войната в Украйна, Пендаровски отговори,  че не има вяра в нови форми на асоцииране и участие в Европейски Съюз , като акцентира, че македонските жители са изтощени от нови способи за присъединение към Европейски Съюз.

„ Преди три години френският президент Макрон изиска нова методика, която съгласно него  ще бъде по-ефективна и надалеч по-кратка.  Той сподели, че страните незабавно ще усетят изгодите от участието, защото напредват клъстер по клъстер. За страдание, досега даже двете страни от Западните Балкани, които договарят от повече от десетилетие – Сърбия и Черна гора, на процедура към момента не са почнали договаряния по новата методология. Ние не се нуждаем от нови форми на съдействие в тази област, с цел да можем един ден да станем член на Европейски Съюз “, сподели Пендаровски.

Северномакедонският държавен глава съобщи, че  според него има динамичност в процеса на присъединение , само че не харесва мотивацията, която стои зад него. По думите му той не желае да вижда подтик за присъединението на Западните Балкани, в това число и на Македония, единствено тъй като някъде на континента има война “.

„ Ако дадете статут на претенденти на Украйна, Молдова и Босна и Херцеговина, при избрани условия, поради войната в Украйна, моят въпрос към европейските публични лица би бил  какво ще се случи, когато войната в Украйна завърши ? Опасявам се, че този вид разсъждения в никакъв случай не са били присъщи за Европейски Съюз. Този вид геостратегически разсъждения, заканите за сигурността, войните, новите хибридни закани, са присъщи за НАТО. Европейски Съюз постоянно е имал напълно друг профил на критериите за оценка на евентуалните членове. Какво ще вършим, в случай че има преустановяване на огъня за тази война? Ще изгубим ли инерцията? “, сподели Пендаровски.

По отношение на събитията в северната част на Косово Пендаровски счита, че  силите на НАТО са задоволителни , с цел да предотвратят преместването на неустойчивостта в другите елементи на Косово и района.

„ Оценката на Алианса е, че обстановката там, в северната част на Косово, от време на време доближава точка на шупване, само че силите на НАТО, които ще бъдат подсилени, са задоволителни, с цел да предотвратят разпространението на неустойчивост в други елементи на Косово или в други елементи на района “, съобщи той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР